את הביטוי "מים שקטים חודרים עמוק" כולם מכירים. וכשזה מאפיין את הילד שלנו אנחנו הראשונים לדעת להגיד את זה.
כשהילדים עם מזג סוער או עם קשיים שמשפיעים על הסביבה, אנחנו משתדלים לעזור להם כי זה מרגיש דחוף, זה נראה לעין וברור. ומרגישים את ההשלכות לא רק על הילד..
וכשהילד שלנו מופנם יש לזה המון צדדים חיוביים: נראה שיש לו סף ריכוז גבוה, רגישות גבוהה לאחרים וביצועים מרשימים במגוון של תחומים. ומכיוון שהוא לרוב מאוד נח לסביבה בהרבה מובנים אז עלול להיווצר מצב שאנחנו דוחים את המענה לקשיים שהוא חווה פשוט מפני שזה לא מרגיש מספיק דחוף.
אך ילדים שנוסף ליכולות האלה גם קיים אצלם קושי רגשי, יכולים לחוות קושי לומר בחברה את רצונם ודעותיהם. הם יכולים להיסחב עם תחושה שלא מבינים אותם.
לנו מהצד זה יכול להראות שעולות אצלם הדמעות בתדירות גבוהה ובעינינו זה לא פרופורציונאלי. אך לא פעם זה בגלל שהם לא מבטאים את הכעס בזמן.
בשבילם המסננת הרגשית לא סיננה מספיק והם ספגו חוויות של כל הסביבה לא רק של עצמם ובעקבות זה הם חוזרים מוצפים הביתה ואין להם מקום להכיל יותר שום דבר. והם מוציאים תסכולים ורגשות קשים שהצטברו על הסביבה הקרובה, איתם הם מרגישים מספיק בנוח ובטוח.
מאפיין נוסף ניתן לראות אצל ילדים מופנמים וכדאי לשים לב אליו:
לא פעם הם שמים לעצמם גבולות מתוך פחד להחשף/ פחד מכשלון/ מבוכה/ החשיבות להיות ה"ילדים הטובים", ובעצם כך סוגרים את עצמם בתוך התבנית המוכרת להם, נשארים עם תחושת הויתור על הרצון להתנסות במשהו.
כלומר הדחף קיים אצלם והם בוחרים לסגור אותו ולוותר עליו, ונשארים עם תחושת פיספוס שיותר קשה לשחרר אותה.
כמנגד הם לא תמיד יודעים להציב את הגבול מול הסביבה, ונפגעים שפולשים להם למרחב, להשגים, ובעצם תופסים את מקומם. הם עלולים להרגיש שלוקחים אותם כמובן מאליו, שלא רואים אותם מספיק ושזה בא על חשבונם. ולא פעם הם לא בטוחים במקום שלהם מול החברה.
תפקינו בתור הורים הוא לזהות מתי הם צריכים חיבוק שקט ומתמשך, זה מסדיר להם את הנשימה ועוזר להם לנשוף החוצה מתח לא מוסבר.
בסוף החיבוק אפשר לשאול אם הם רוצים לספר לנו משהו שהם הרגישו היום והיה עוצמתי עבורם. זה יכול להיות כל דבר רגשי/ פיזי/ חברתי/ התנהגותי/ שלהם/ של אחר.
אם יש להם בכי לפרוק זה נפלא לאפשר את זה עם הכלה ומילים טובות, זה מנקה ומחדש אנרגיות.
אם יודעים מה מצחיק אותם, אז לתת לזה מקום של כבוד. צחוק משחרר ופותח, מוריד מחסומים.
מומלץ לעודד אותם לחוות חוויות ללא צורך בגבולות, לשקף להם בדרך שמתאימה לגילם שאין צורך בביטול עצמי ולתרגל איתם אהבה עצמית .
לכן חשוב לשים לב ולקדם את העזרה עבורם בנחישות ורגישות.
לתיאום טיפול: 0507622909
איבון זמיר
מטפלת בילדים והורים
דרך רפלקסולוגיה, דמיון מודרך ופרחי באך
השאירו תגובה